Programa Cursa Nocturna Castell del Remei

01 de juny de 2019

  • 18.00h - Recollida de dorsals i obsequi de la cursa.
  • 18.00h - Exhibició i pilotatge de modelisme naval a l’embarcador de la finca a càrrec de l’Associació de Modelistes de Tàrrega.
  • 19.00h - Jocs Infantils, dinamitzats pels monitors de l'esplai de Penelles.
  • 21.30h - Sortida 4a Cursa Nocturna del Castell del Remei. Distàncies 9 i 13 km.
  • 23.00h - Botifarrada a la fresca amb tast de vins del celler Castell del Remei.
  • 00.00h - Tancament de meta.
  • 00.00h - Sorteig de regals i entrega de premis.


ATRACTIUS TURÍSTICS EXTERIORS

Una vegada arribeu al Castell del Remei per l’Avinguda dels xiprers, gireu a la dreta cap a l’aparcament senyalitzat d’El xoperal i baixeu del vehicle a gaudir del paisatge en un espai natural únic.

Abans d’arribar al nucli de la finca, val la pena que us atanseu al Passeig dels plataners a admirar l’obra escultòrica Els sentinelles del castell, de l’artista Erik Schmitz Coll, creada en el tronc arrelat d’un arbre mort. I, a continuació, enfileu cap al centre. O bé, cap a la Pineda del castell i visiteu el Corral, fer un recorregut pel Passeig del reguer fins al Santuari i més enllà. O aneu en direcció a la Font de les senyoretes a fer-hi un glop d’aigua i a iniciar la passejada pel passeig que porta el seu nom -Passeig de les senyoretes-, camí que recorrien les antigues propietàries del Castell del Remei i que conserva els exemplars d’arbres més antics de la finca.

De tornada, a prop de la Plaça de l’olivera podeu veure les antigues edificacions com la Casa del guarda, la Masoveria, el Dipòsit d’aigua, el Taller i magatzem, la Ferreria, l’Antic taller, les Antigues cotxeres, l’Antiga vaqueria, i l’Antic femer.

Així mateix, us podeu adreçar cap a la Plaça Canal d’Urgell passant per davant de l’edifici annex al Restaurant corresponent a l’Antiga fassina, veure la Tremuja d’entrada de raïm a l’època de la verema i la Bàscula de l’antiga colònia agrícola.

I allí hi ha la Font del Pelegrí -Castell del Remei forma part de la 4a etapa (Tàrrega-Linyola) de l'anomenat Camí Català per San Juan de la Peña de la ruta pelegrina del Camí de Sant Jaume- on trobareu l’Estany del molí, l’Antic dipòsit d’aigua i l’Arbreda de l’estany. A la dreta, l’impressionant Llac de la finca on podeu anar fins a la Comporta tot resseguint el Passeig del llac, seure a l’Escullera i pujar a l’Embarcador o bé observar l’Illa flotant vegetal al bell mig.

Seguint l’Avinguda de l’aigua, entre els dos elements aquàtics, val la pena arribar-se al Mirador dels vinyars on sol haver uns capvespres magnífics.

Entre les vinyes, arbredes i llacs podreu observar les cigonyes i potser altres espècies d’aus que hem reintroduït com el xoriguer, l’òliba i el muricecs, capaços de menjar-se 2.000 mosquits en una nit.

I, finalment, aneu cap a la Plaça del Castell on hi el Santuari de la Mare de Déu del Remei, a l’exterior del qual es pot llegir la cèlebre pregària a la Llosa de la Pregària a la Verge del Remei. Es tracta d’un temple de planta de creu llatina que ha complert 65 anys i constitueix una significativa mostra del neoclassicisme italianitzant imposat pel noucentisme català. Mostra un pòrtic a la façana i una bella portada dedicada a Sant Joan Baptista. Us en destaquem les pintures murals interiors de l’artista Josep Obiols. En horari habitual s’ofereixen visites guiades, igual que al celler, cas en què inclouen degustació de vins.

Un altre gran atractiu és el Castell del Remei, un edifici bastit sobre una antiga edificació a la que a finals del segle XIX la família Girona, representant de l’alta burgesia catalana, va conferir l’estructura de castell a l’afegir els característics quatre merlets. L’edifici és de planta quadrada amb una torrassa a cadascun dels angles. Té tres plantes de distribució diversa. Podreu visitar-ne el Pati, que dóna la benvinguda i accés a la capella. És interior i d’estil modernista, amb rajola decorativa a les parets, amb un pou amb forja i escalinata. Sota l’arc d’entrada hi ha la placa commemorativa de la Fundació Deu a la Millor Finca de Catalunya (1923) i la que fa referència a la reedificació immediata del castell destruït a causa de l’explosió del polvorí de guerra (1939). La planta noble està composada per grans dependències que es comuniquen, entre les quals destaquen els salons del Mirall, d’Estiu, Victòria i del Bisbe. En total, hi ha 33 dormitoris, a banda de sales, cuines i banys.

En la finca hi ha elements relacionats amb la memòria històrica com el Monòlit de dignificació sobre l’explosió (Pineda), la Placa d’homenatge sobre l’explosió (façana Taller), les Pintades de l’època de l’anomenada Guerra Civil (bàscula) i plaques commemoratives de la història del Canal d’Urgell (façana Castell).https://circuitvi.blogspot.com/p/cursa-nocturna-castell-del-remei.html