El Vilosell

http://www.vilosell.cat


És una població, de menys de 200 habitants a 45 Km de Lleida, amb molt encant i que conserva els carrers empedrats i les construccions amb pedra vista.

Es tracta d’una vila emmurallada sobre un turó que transmet la història d’un dels indrets més autèntics i genuïns de la comarca de Les Garrigues.

A banda de passejar pels carrerons del nucli antic, es pot visitar l’església barroca de Santa Maria i l’ermita de Sant Sebastià (segle XVIII) al costat de la creu de terme, i també admirar el paisatge de la serra de La Llena des dels dos miradors del poble.


Activitats i atractius turístics

* Pràctica d’activitats de senderisme, ciclisme de muntanya i escalada.

* Visita al Celler Tomàs Cusiné

Coneix on i com s’elabora el vi. Sereu guiats en el procés tot mostrant les instal·lacions. La visita finalitza amb un tast de vins amb la possibilitat d’adquirir-los, junt amb altres productes del territori, a la botiga del celler.

* Visita a Cérvoles Celler (La Pobla de Cérvoles, a 5 Km), a concertar en el celler Tomàs Cusiné.

* Ruta de les cabanes de pedra seca

La Ruta per les Cabanes de Volta ofereix un itinerari per les diverses construccions de pedra seca distribuïdes per les finques. Les cabanes de volta són construccions que formen part de l’arquitectura popular de la comarca de Les Garrigues. Eren utilitzades antigament pels pagesos per protegir-se de les inclemències meteorològiques i els animals quan eren al camp. Van ser construïdes amb pedres sense cap material d’unió, amb el sostre de volta recobert de terra. Tenen una planta rectangular i una sola nau que servia d’habitacle.

Aquest recorregut senyalitzat coincideix, en part, amb el traçat de l’itinerari d’El Vilosell a Vilanova de Prades i permet conèixer una mostra representativa de l’arquitectura popular d’El Vilosell, principalment cabanes de volta de diverses tipologies constructives, aljubs i basses que trobareu perfectament integrats en el paisatge dominat per la vinya i petites illes boscoses. Aquestes construccions han estat restaurades recentment pels seus propietaris i, en alguns casos, hi ha la possibilitat de poder visitar-los per dins. El camí compta amb pendents, tot i que és suau.

* Ruta del Císter (monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges).

Productes de proximitat: vi, oli verge d’oliva varietat arbequina, formatge, ametlles, mel.